Alergie na jídlo

Potravinové alergie se také nazývají přecitlivělost na potraviny. Obvykle se vyskytují po požití určitého typu jídla - což vede k nepříjemným reakcím v potravě imunitní systém. Alergie na potraviny se vyskytují, když imunitní systém rozpozná některé proteiny, které se nacházejí v potravinách, jako škodlivé.

Tyto proteiny samozřejmě nemusí být pro organismus nutně škodlivé. A když je imunitní systém špatně rozpozná jako škodlivé, vytváří protilátky, které zase vyvolávají alergické reakce. Uvolňování protilátek imunitním systémem je způsob, jak poskytnout tělu ochranu před škodlivými látkami. Tělo uvolňuje chemikálie jako histamin, které způsobují zánět (alergická reakce).

Potravinové alergie jsou jednou z nejčastějších forem alergií. V některých případech může alergie pociťovaná během dětství přetrvávat až do dospělosti. Symptomy alergie na jídlo mohou začít po několika minutách nebo několika hodinách po příjmu potravy, která způsobuje alergii. Mezi tyto příznaky patří:

Otok jazyka, úst a obličeje (otoky), nízký krevní tlak, dýchací potíže, průjem, kopřivka, vyrážky, zvracení atd.

V extrémních případech se může v důsledku potravinové alergie objevit anafylaxe. Anafylaxe je těžká a rychlá alergická reakce na alergeny, která způsobuje zúžení průdušnice, zabraňuje dýchání a může nakonec vést k tomu, co se nazývá anafylaktický šok.

 Níže jsou uvedeny některé z nejčastějších potravinových alergií:

Vejce alergie

Tato alergie na jídlo je u dětí velmi běžná. Mezi příznaky alergie na vejce patří kožní reakce, zažívací stres, problémy s dýcháním a ve vzácných případech anafylaxe. Zajímavým faktem je, že někteří lidé mohou být alergičtí na bílkoviny, ale nikoli na žloutky a naopak. Alergie na vaječný bílek je však běžnější, protože proteiny, které alergii vyvolávají, se obvykle vyskytují v bílých vejcích.

Jedinou léčbou alergie na vejce je vyhnout se stravě obsahující vejce. Bylo pozorováno, že zahřívání vajec může změnit strukturu proteinů, které způsobují alergie. To brání vašemu tělu v tom, aby je považovalo za škodlivé.

Proto se možná nebudete muset vyhýbat všem pokrmům souvisejícím s vejci. Podle některých studií je u dětí s alergií na vejce, kterým se podává pečené jídlo, větší pravděpodobnost, že jejich alergický stav po krátkou dobu přeroste. To však neplatí pro všechny. Je třeba poznamenat, že důsledky konzumace vajec, když máte alergii na vejce, mohou být závažné. Při pokusu o zvládnutí alergií na vejce je vhodné navštívit lékaře.

Ořechy alergie

Alergie na ořechy stromů je alergie na některé ořechy a semena ze stromů. Příklady ořechů a semen, které mohou vyvolat alergie, jsou para ořechy, mandle, makadamové ořechy, kešu oříšky, pistácie, piniové oříšky, vlašské ořechy atd. Stromy ořechy jsou velmi časté potravinové alergie a jsou vysoce dosažitelné. Potravinové výrobky vyrobené z těchto ořechů mohou také vyvolat alergie u jedinců, kteří jsou alergičtí na ořechy a semena.

Jednotlivcům s alergií na ořechy se doporučuje vyhnout se všem druhům ořechů, i když mohou vykazovat alergické reakce na jeden nebo dva typy ořechů. Je to proto, že alergie na jeden typ ořechů stromů znamená vyšší riziko alergie na jiné druhy ořechů stromů. Kromě toho se dá snadno vyhnout všem druhům ořechů a ne pouze jednomu.

Na rozdíl od alergie na vejce je alergie na ořechy obvykle celoživotní stav. Asi padesát procent úmrtí souvisejících s anafylaxí je způsobeno alergiemi na ořechy. To ukazuje, že mohou být extrémně závažné. Výsledkem je, že lidem s alergií na ořechy se doporučuje nosit s sebou „epi-pen“, ať jsou kdekoli.

Epi-pen je potenciální záchranné zařízení, které používají lidé s alergiemi během těžkých záchvatů. Zařízení umožňuje lidem injekčně si podávat adrenalin, jakmile si všimnou, že se brzy objeví závažná alergická reakce. Adrenalin nebo epinefrin je hormon, který stimuluje reakci těla na stres. Díky svým činům se tomu říká hormony „bojuj nebo utíkej“. Výstřel adrenalinu pomocí epi-pera může člověku zachránit život, když začne na alergie tvrdě reagovat.

Arašídy alergie

Alergie na arašídy jsou velmi podobné alergiím na ořechy a jsou velmi časté. Mohou také způsobit závažné a život ohrožující alergické reakce. Hlavní rozdíl mezi alergií na ořechy a arašídy je v tom, že arašídy jsou považovány za luštěniny.

Lidé alergičtí na arašídy jsou však také alergičtí na ořechy. Důvod, proč se lidé stanou alergickými na arašídy, není znám. Přestože u jedince, který má v anamnéze alergii na arašídy, je pravděpodobné, že bude alergický na arašídy.

Lidé věřili, že zavedení arašídů v raných fázích porodu prostřednictvím mateřského mléka matky zvyšuje riziko jeho alergie. Bylo však zjištěno, že zavedení arašídů v raných fázích života dítěte je může dokonce chránit před alergií. Alergii na arašídy lze určit provedením krevních testů, kožních testů a také kontrolou anamnézy alergických reakcí u pacienta.

Momentálně neexistuje lék na alergii na arašídy. Jediným způsobem, jak se této alergii vyhnout, je zdržet se arašídů a produktů souvisejících s arašídy.

Mušle alergie

Tato forma alergie se objevuje v důsledku toho, že imunitní systém produkuje protilátky proti útokům na bílkoviny z korýšů a měkkýšů, které jsou známé jako měkkýši. Příklady měkkýšů jsou krevety, raky, humři, lastury, chobotnice, krevety atd. Protein, tropomyosin, je zodpovědný za spouštění alergií na mořské plody, včetně alergií na měkkýše.

K příznakům alergií na měkkýše nedochází po dlouhé době - ​​rychle ohlásí svou přítomnost. Tyto alergie vykazují podobnost s jinými alergiemi na IgE. Obvykle je obtížné odlišit alergii na mořské plody od kontaminace mořských plodů od původců onemocnění, jako jsou bakterie, viry nebo paraziti.

Je to proto, že vykazují podobné příznaky, jako je zvracení, průjem a bolest žaludku. Alergie na měkkýše se v průběhu času nezastaví. Abychom se vyhnuli alergiím na měkkýše, musíme ve své stravě vynechat měkkýše nebo se vyhnout jakékoli stravě obsahující měkkýše.

5. Alergie na ryby

Alergie na ryby nejsou vzácné; ovlivňují téměř dvě procenta dospělých. Na rozdíl od jiných typů alergií se alergie na ryby mohou objevit později v životě jednotlivce. I když možná neměli alergii během dětství. Přibližně čtyřicet procent lidí s alergií na ryby tuto alergii vyvinulo v dospělosti. Alergie na ryby má podobnost s alergií na měkkýše a mohla by se ukázat jako osudná, pokud nebude řádně obsažena. Hlavními příznaky alergií na ryby jsou zvracení a průjem.

I když se může vyskytnout anafylaxe - je to však velmi vzácné. Jednotlivcům, kteří vykazují alergické reakce na ryby, se také doporučuje, aby s sebou nosili zařízení epi-pen kdekoli jdou. Alergie na ryby může být někdy zaměňována s kontaminací způsobenou bakteriemi a viry. Bylo zjištěno, že lidé alergičtí na měkkýše nemusí být alergičtí na ryby. Důvodem je, že jak měkkýši, tak ryby nenesou stejné typy proteinů. Mnoho jedinců s alergií na ryby může být alergických na různé druhy ryb nebo pouze na jednu konkrétní rybu.

Alergie na citrusové plody

Lidé mohou být alergičtí na ovoce, jako jsou pomeranče, citrony, grapefruity a limetky. Tyto plody se nazývají citrusové plody. A lidé mohou mít alergii reakce tím, že přijde do kontaktu s kůry těchto plodů. Ačkoli vzácné, existují lékařské případy citrusových plodů, které vedou k anafylaxi. Kyselina citronová nemůže vyvolat alergickou reakci. Je to proto, že nespouští imunitní odpovědi. I když to může způsobit podráždění kůže a úst a může dokonce vést k žaludeční nevolnosti. Kyselina citronová proto není alergenem. Příznaky alergií na citrusové plody patří zarudnutí rtů a dásní, intenzivní svědění rtů, svědění jazyka. Alergie na citrusové plody můžete zažít pouze tehdy, když se dotknou vaší pokožky, protože jsou často lokalizovány. Jednotlivci, kteří jsou alergičtí na kůry citrusových plodů, často zažívají zarudnutí kůže, suchou šupinatou pokožku, otoky a puchýře.

Reference

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5123910/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482187/